Sommige mensen vinden ze mooi en houden ze als handtamme huisdieren, anderen griezelen van deze beesten. Een feit blijft dat hoe u ook naar deze ratten kijkt ze drager kunnen zijn van ziektes. Deze ziektes kunnen makkelijk worden overgedragen aan mensen, aan huisdieren en het vee om u heen.

Denk hierbij aan: Builenpest, Tyfus, Ziekte van Weil, Toxoplasmose, Trichinose, maar ook bacteriële ziektes, zoals; Streptococcus pneumoniae , Corynebacterium kutsheri , Bacillus piliformis , Pasteurella pneumotropica en Streptobacillus moniliformis , om er maar een paar te noemen. Al deze bacteriën zijn ziekteverwekkende agentia bij mensen, in sommige gevallen zijn deze ziekten ongeneeslijk.

Naast de ziektes die ratten kunnen verspreiden, zijn het ook knagers, ze knagen aan hout, kabels, etc… Door hun geknaag kunnen ze stroomstoringen veroorzaken maar ook brand creëren door sluiting te maken.

De bruine rat komt veel voor in Nederland. Deze rat plant zich het hele jaar door voort. Een koppel ratten kan in een jaar tijd zorgen voor 2000 nakomelingen. Het is daardoor goed voor te stellen dat wanneer er goede leefomstandigheden zijn er in een zeer korte tijd een enorme overlast kan ontstaan.